Wat is muziektherapie?


Muziektherapie is het gebruiken van geluiden om iemand te ondersteunen op bijvoorbeeld emotioneel, sociaal of lichamelijk gebied. Deze therapie is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Misschien klinkt het wel bekend. Muziektherapie wordt bijvoorbeeld al jaren gegeven aan ouderen met dementie. U kunt zich vast wel voorstellen dat muziek therapeutisch kan zijn: muziek kan emoties en herinneringen oproepen, iemand kalmeren en een gevoel van veiligheid en verbondenheid met zich meebrengen.

Muziektherapie op de NICU

In het UMCG kunnen baby’s op de intensive care (ook wel NICU genoemd) muziektherapie krijgen. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouders. De muziektherapie in het UMCG is “live” en wordt door een erkende muziektherapeut gegeven.

De muziektherapeut kan bijvoorbeeld zingen of neuriën voor de baby. Ook kan de therapeut verschillende instrumenten gebruiken, zoals een gitaar of een “ocean disc” (de geluiden van een ocean disc lijken op de geluiden die een baby in de buik kan horen).

Anne-Greet Ravensbergen is muziektherapeut in het UMCG. In een aantal videos legt ze uit hoe een sessie eruit kan zien:


Is muziektherapie veilig?

De baby’s op de NICU zijn vaak erg kwetsbaar. Zij kunnen soms overprikkeld raken. Om dat te voorkomen, let de muziektherapeut goed op de baby. Als het nodig is, past de therapeut de muziek aan. Er is al veel onderzoek gedaan naar muziektherapie op de NICU. Al het onderzoek tot nu toe toont aan dat muziektherapie geen negatieve gevolgen heeft en veilig is.